Fungii sunt prezenți peste tot, sub toate formele. Să facem un experiment , să lasăm un mediu Sabouraud-agar descoperit într-o cameră, după să îl punem la incubator, v-om observa după o perioadă un adevărat aranjament fungic. Dar nu toți fungi sunt patogeni. Porumbei pot contacta fungii patogeni sau drojdi.
CANDIDOZA este produsă de Candida albican. Apare în general la tineret şi la păsările afectate de alte boli preexistate (trichomonoza, avitami-noze, abuzul de antibiotice).
Porumbeii afectaţi nu manifestă neapărat semnele bolii. Ea așteaptă ca organismul să fie slabit pentru a acționa și a se dezvolta. Porumbeii sunt abătuţi, nu au poftă de mâncare, respiră cu dificultate își reduc capacitatea de zbor sau chiar mai rău nu intră în formă. Nările pot fi astupate cu o secreţie albicioasă.În cavitatea bucală apar depozite albicioase cu aspect brânzos, cretaceu.
În afara localizărilor din cavitatea bucală se pot găsii leziuni în esofag, guşă, intestin, ficat şi trahee.
De multe ori crescătorii observă că ceva nu este în regulă cu păsările lor , și încep să trateze , dar marea greșală este că nu o fac pentru candidoză. Tratamentele greșite fiind una din cauzele principale în apariția candidozei intestinale.
Pentru edificarea diagnosticului Ex.microscopic al raclatului sau cultivare pe agar Sabouraud. Atenţie la diagnosticul diferenţial cu difterovariolă,trichomonoză, avitaminoza A.
Ca și tratament cele mai eficinte substanțe active sunt Nistatina și ketokonazolul. Produsul nostru Fungi stop conține nistatină și luptă eficient împotriva candidozei. Asociat cu AminoForte pentru a conferii organismului toate substanțele necesare în lupta cu boala .
La toate acestea să nu uitaăm de factorii de microclimat , apă proaspătă și curată, curenții de aer si umiditatea. Cel mai bun tratament este prevenția!