Paratifoza este o afecțiune cauzată de Salmonella typhiumurium var. Copenhaga. Adesea primesc comentarii de la crescători despre cum sunt convinși că a apărut boala, de exemplu de la găina vecinului. Crescătorii au uitat că tulpina de salmonella care poate afecta porumbeii este una specific doar porumbeilor.
Paratifoza este o boală greu de exterminat. Bacteria este capabilă să supraviețuiască în crescătorii mult timp. Acest lucru se datorează faptului că germenii pot rămâne în viață mult timp în crescătorie, dar și pentru că unii dintre porumbei pot fi gazde purtătoare, fără semen clinic.. Aceștia sunt adesea porumbei care nu par să fie afectați, dar la anumite intervale de timp secretă această bacterie. În principal în perioadele stresante.
Acesta este un fapt important în încercările de a stabili prezența bacteriilor într-o crescătorie. Pe măsură ce excrementele de la mai mulți porumbei sunt parcursul mai multor zile, șansele descoperirii acestei bacterii este crescută. Am întâlnit frecvent crescători care ne-au luat sfatul de a colecta cinci zile de excremente în mod literal și ne-au vizitat cu cinci pungi cu excremente de porumbei. Am cultivat toate aceste probe de mai multe ori. În acest fel, puteți vedea că bacteriile ar putea fi identificate de exemplu a doua, a treia și a cincea zi, dar nu în prima și a patra zi.
Să zicem că excrementele au fost colectate doar în ziua a patra, acest crescător ar avea rezultate bune, chiar dacă porumbeii au fost puternic infectați de paratifoză. Practic, arată că excrementele dintr-o perioadă de cinci zile (nu o găleată plină! Cineva a trimis odată o găleată plină cu excremente prin poștă) oferă o imagine reprezentativă a ratei de infecție a porumbeilor. Depunerile colectate pot fi utilizate pentru a crea un eșantion reprezentativ pentru examinare.
Trebuie să reținem că este important să colectăm aceste probe după ce porumbeii au fost cel puțin 4 săptămâni fără medicamente. Medicamentele inhibă secreția de paratifoza în excremente. Durata acestei inhibiții depinde, de asemenea, de tipul de medicamente utilizate. În timpul cultivării excrementelor în sezon, când dezinfectarea sau alte tratamente sunt utilizate pe scară largă, salmonella este rar identificată. Cu toate acestea, nu este deloc o garanție că nu există nici un portumbel infectat. Rețineți întotdeauna acest lucru atunci când aveți pe cineva care vă face teste la excremente.
Perioada de năpârlire este o altă slăbire pentru sistemul imunitar al porumbeilor, motiv pentru care se observă o creștere a secreției de bacili de paratifoză în această perioadă. Acest lucru ar putea fi cauzat și de faptul că, de regulă, nu se administrează medicamente în perioada de năpârlire.
Celebrele tratamente de toamnă
Majoritatea întrebărilor pe care le primim sunt despre tratamente de toamnă împotriva paratifozei. Răspunsul meu standard este, dacă oamenii doresc absolut acest lucru, să facă acest lucru după perioada de năpârlire, deoarece prefer să nu furnizez medicamente în perioada de năpârlire.
Opiniile diferă cu privire la utilizarea acestora. Unii crescători - dar și medicii veterinari – mizeaza pe asta și spun că imediat ce au făcut acest lucru, au văzut o îmbunătățire puternică a performanței zborului și a rezultatelor reproducerii. Alți crescători nu observă o diferență între a da un tratament după năpârlire sau nu.
Deci care este adevărul? Nu există. Cel puțin nici unul absolut. Adevărul - așa cum se întâmplă atât de des - se află la mijloc. Ce vreau să spun prin asta?
Trebuie să ne amintim că gazdele paratifozei secretă bacteriile în excrementele lor la intervale de timp. Câteva zile o fac, alte zile nu. Administrarea medicamentelor eficiente împotriva paratifozei inhibă secreția bacteriilor din excremente. În funcție de medicamentul utilizat timp de una sau două luni. Este o iluzie să presupunem că aceste tratamente pot extermina bacteriile de paratifoză. Aceasta este o concepție greșită. Bacteria este mult prea rezistentă pentru acest lucru.
Deci, tratamentele tale nu au niciun folos? Prezența bacilului de paratifoză afectează rezistența porumbeilor. Acest lucru cauzează și alte infecții care ar putea afecta porumbeii. Prin urmare, acest fenomen este în parte motivul pentru care porumbeii, care sunt infectați cu paratifoză, de obicei, nu ating performanțele maxime. Acești porumbei s-ar comporta probabil mai bine fără o infecție cu paratifoza.
Administrând tratamente „împotriva paratifozei”, diferite medicamente reduc, de asemenea, alte infecții dăunătoare la porumbei. Acest lucru oferă porumbeilor ceva mai mult „loc de respirat” (uneori literalmente), ceea ce face ca porumbeii să pară mult mai buni. Crescătorii care întâlnesc acest fenomen adesea afirmă că au experiențe bune cu tratamentele de sallmonela. Crescătorii ai căror porumbei au un sistem imunitar bun, adesea, nu văd un efect mare al acestor tratamente. Cu aceste tratamente scădem presiunea totală a infecțiilor (intestinale) din porumbel (salmonella, e-coli, Proteus, Klebsiella ș.a.), care rezultă în unele cazuri de reproducere mai bună. Pentru comoditate, acest rezultat este apoi atribuit tratamentului paratifos. Este posibil ca pentru o serie de crescători, această bacterie să nu fie principala problemă la porumbei atunci când reproduc, și că alți agenți infecțioși, precum protozoarele, au cauzat aceste probleme.
În urma scăderii presiunii totale de infecție în timpul pregătirii pentru reproducere, oamenii au avut, după părerea mea, singurul argument în favoarea administrării unui tratament de paratifoză după năpârlire Este înțelept să le oferiți porumbeilor câteva probiotice bune, după ce le dați un astfel de tratament, de preferință probiotice specifice speciei.
Trebuie să ne dăm seama cu adevărat că nu putem extermina paratifoza cu un tratament simplu de antibiotice. Bacteriile doar râd de asta. Un exemplu din clinică va ilustra acest lucru. Cu ceva timp în urmă, mi s-a prezentat un porumbel care s-a dovedit a avea paratifoză clinică. Am injectat porumbelul timp de șase zile cu un medicament care, de obicei, funcționează foarte bine împotriva paratifozei. Porumbelul s-a recuperat. Critic, întrucât mă aflu în aceste situații, l-am sfătuit pe acest fan să lase porumbelul să stea o vreme separat. Și ceea ce m-am temut a devenit adevăr când porumbelul a regresat din nou. S-a făcut o combinație de medicamente care, în teorie, ar face imposibilă supraviețuirea unei bacterii cu salmonella în interiorul porumbelului. Nu s-a spus mai devreme asta, porumbelul a primit această combinație timp de 36 de zile. Sănătatea porumbelului nu s-a îmbunătățit. Dar nu a murit. Până la urmă s-a decis eutanasierea animalului. Am cultivat apoi o probî din ficat și s-a întâmplat incredibilul! În termen de 24 de ore, o cultură pură a bacteriilor salmonelelor putea fi identificată în probă..
Aceasta poate servi drept dovadă că această bacterie nu va fi păcălită de o combinație puternică de antibiotice. Dacă doriți să atacați cu adevărat problema paratifozei dacă aveți cazuri clinice sau excreție în excremente, este necesară o abordare mult mai largă decât administrarea unui tratament simplu din când în când. Unii crescători au scopul de a sprijini în principal rezistența naturală a porumbeilor. Salmonella în excrementele porumbeilor lor este foarte rară identificată. Putem, pe baza unor cercetări practice, să afirmăm cu precauție că există o serie de vârfuri cu excreție în excremente. Cu toate acestea, este clar că marea majoritate a crescătoriilor nu este afectată de aceasta. În această privință, întrebarea legitimă este dacă este absolut necesară administrarea preventivă a tratamentelor împotriva paratifozei în fiecare toamnă. Mai ales când te gândești la faptul că excreția din excremente începe din nou în majoritatea crescătoriilor care au gazde, cu o lună după sfârșitul tratamentelor - cu atât înainte de noul sezon. Prin urmare, cred că este o metodă inutilă dacă este purtată cu intenția de a extermina bacteriile. În plus, această excreție este redusă la aproape nimic de către crescătorii care acordă o atenție suplimentară suportului rezistenței porumbeilor, iar atunci vă puteți întreba dacă nu este mai bine să vă mențineți medicamentele închise până când apare problema reală. Dar obiceiurile vechi mor greu. Mai ales la columbofili.
Dacă porumbeii care sunt gazde excretă salmonella în cantități mari în excrementele lor, ar putea contamina alți porumbei în acest fel. Aceasta este așa-numita transmisie orizontală. Pe lângă transmiterea orizontală, este posibilă și contaminarea paratifului prin ouă din exterior spre interiorul oului. Acest lucru se datorează faptului că gonadele sunt unul dintre locurile preferate din corpul unde se poate afla salmonella de porumbei. Ouăle ar putea fi contaminate în acest fel, dar exteriorul oului ar putea fi contaminat și în timpul trecerii prin organul reproducător al femelei. Aceasta se numește transmisie verticală.
Porumbeii care preiau bacteriile prin excrementele altor porumbei contaminați ar putea suferi de gastroenterită și inflamație a organelor interne. Simptomele apar depindzând de locația în care se manifestă bacteriile. În caz de gastroenterită, aceasta va fi mai ales sub formă de diaree. În general, toate organele ar putea fi afectate, de asemenea creierul. Este posibil să localizezi porumbeii tineri cu terticolis.
Crescătorii se gândesc uneori la paramixoviroza. Investigarea creierului ar putea confirma diagnosticul corect. Cu toate acestea, poate afecta și organele de reproducere menționate anterior, ceea ce ar putea afecta negativ fertilitatea. Mai mult, rinichii, ficatul, plămânii și splina ar putea fi afectate. Acest lucru ar putea duce la leziuni inflamatorii, iar porumbeii vor deveni deseori slabi. Porumbeii pot deveni de asemenea slabi dacă bacteriile se manifestă în diferite locații. Le poate afecta articulațiile, articulația brațului fiind un exemplu tipic. Acest lucru ar putea duce la o umflătură mare umplută cu lichid inflamator. Examenul bacteriologic ar putea confirma încă o dată diagnosticul. Germenul poate fi izolat, după care se face antibiogramă pentru a determina tratamentul cel mai potrivit.
Uneori vedem o inflamație sub ochi. În unele cazuri, un germen poate fi izolat de leziunile inflamatorii.
Simptomele paratifozei pot fi foarte diferite. Depinde parțial de locația în care multiplică germenii. În plus față de problemele intenstinale menționate mai sus și de emaciat, vom vedea uneori simptome ale creierului. Un alt fenomen este acela că porumbeii au dificultăți de zbor din cauza afectării articulațiilor, tendoanelor și mușchilor. Zborul strâmb ar putea să apară.
Așa cum am menționat anterior, procentul de excreție în excremente este mai mare în toamnă. Acest lucru se datorează parțial faptului că porumbeii au slăbit din cauza bolii dar și deoarece nu se administrează niciun medicament în această perioadă, devreme ce ar trebui în timpul sezonului de zbor.
În timpul reproducerii apar și focare de paratifoză. Puii ar putea muri în cuibul lor atunci când nu au nici măcar o săptămână. Ei mor de intoxicații cu sânge. Încă o dată, diagnosticul poate fi adesea confirmat prin culturi ale ficatului și rinichilor de la cei care au murit. Vedem frecvent porumbeii cărora crescătorul nu dorea să le dea un tratament înainte de confirmarea diagnosticului, s-au încheiat fără niciun simptom dacă am furnizat băutura noastră pe bază de plante acidifiante.
Deci, pot apărea multe simptome diferite cu această infecție. Manifestarea acestor simptome depinde de forță, locație. Infecțiile noi adesea determină simptome diferite decât infecțiile care au fost în stare latentă în rândul porumbeilor mult timp.