https://www.columbovet.ro/ps/ro/acasa/126-bs-plic-10x5g.html
O combinație de substanțe active care îmbunătățesc digestia și ajută năpârlirea.
Tricomonoza este cauzată de protozorul Trichomonas columbae. Este un organism unicelular care trăiește în tractul digestiv al porumbeilor, în special în gât și gușă. Microbul este sensibil la mediul exterior, supraviețuind doar câteva minute în afara corpului porumbelului. Asta ajută la controlul bolii și înseamnă că pasărea nu se poate infecta din crescătorie sau din mediul înconjurător cum se întămplă în cazul altor boli (viermi sau salmoneloză). Organismul tricomonad necesită contact între păsări pentru a se răspândi de la o pasăre la alta, de obicei fiind transmis prin salivă sau lapte de gușă. Saliva contaminează mâncarea și apa. Când porumbelul bea, microorganismul se eliberează prin cioc și, când un alt porumbel vine să bea apă, ingerează și organismul tricomonad. Când un porumbel caută prin mâncare, fiecare boabă pe care o atinge este infectată cu acest microrganism care apoi se transmite automat la următorul porumbel. Boala se mai transmite și prin atingerea ciocurilor cu un porumbel infectat sau când părinții iși hrănesc puii.
Stresul concursurilor va pune orice sistem inunitar la test. În funcție de gradul de stres, nivelul tricomonadelor crește și scade. Când nivelul este ridicat porumbelul poate dezvolta și infecții secundare, în special infecții respiratorii, ceea ce va duce la compromiterea performanței în concursuri. De asemenea, se mai produce o toxină care va face ca pasărea să nu se simtă bine. Păsările cu nivel de tricomonade ridicat se spune că au “tricomonoză umedă”. Semnele de boală sunt subtile și variate.