Pentru a menține porumbeii sănătoși, e necesar ca aceștia să aibă parte săptămânal de o baie. Însă, puțini sunt cei care știu să folosească îmbăierea porumbeilor pentru a le și crește condiția.
Pe parcursul verii călduroase, e indicat să le faci o baie de două ori pe săptămână. Dacă unui porumbel nu îi place să facă o baie, nu o va face. Dar dacă un porumbel se simte bine după o baie, vei observa că va face chiar de două ori pe zi. Rețineți că o baie întărește organele porumbelului și că îi curățăde murdăria de pe picioare și pene. Are un efect asupra penajului; îndepărtează uleiul vechi care protejează păsările de intemperii. Nu există nicio îndoială că acest lucru se întâmplă prin schimbarea temperaturii pielii, care pare să provoace un efect de umidificare între pene. Putem observa că, odată ce porumbeii au făcut baie, ei se vor aranja apoi folosindu-și ciocul, extrăgând cu grijă uleiul din glanda uropigiană uleioasă de la baza cozii și aplicând-l pe alte pene. În acel moment, ți-ar fi mai greu să uzi un porumbel după ce a făcut baie decât ți-ar fi fost cu o săptămână înainte pentru că, desigur, uleiul de pe pene este foarte proaspăt.
De aceea, dacă ați observat, uneori când trimitem păsările la concurs și pe traseu au parte de multă ploaie, se înregistrează pierderi mari. Asta se întâmplă deoarece nu pot zbura atunci când sunt îmbibate cu apă, pe parcursul zborului sunt trase tot mai jos din cauza greutății și în cele din urmă se prăbușesc. Este trist, dar totodată adevărat. Doar oferind o baie păsărilor vă puteți asigura că performanța lor se va îmbunătăți, deoarece acestea vor fi practic rezistente la apă, precum și mai puternice în zbor. E vorba însă de momentul în care trebuie administrată baia și de temperatura apei; fiecare tip de baie este pentru diferite tipuri de curse.
Este un fapt acela că baia unui porumbel va menține constantă năpârlirea. Odată ce porumbeii au făcut baie, în decurs de 24 de ore va fi vizibilă o năpârlire accentuată printre porumbeii în formă.
O altă utilizare pentru baie este cea “forțată” a văduvilor la întoarcerea după sosirea de la concurs. Mulți crescători de top care joacă la văduvie folosesc această metodă, deoarece dacă văduvii primesc o baie “forțată” la întoarcerea de la concurs, aceasta are efectul de a calma păsările și este foarte eficient încât mulți zburători de top consideră că o mare parte din succesul lor se datorează acestui tip de baie. Modul în care se face baia forțată este să umpleți o găleată cu apă caldă. După ce văduvul a stat împreună cu perechea și a fost scos din boxă, țineți văduvul în mână, așezându-i corpul în găleata cu apă caldă timp de un minut cu capul confortabil afară din apă, apoi puneți-l cu grijă înapoi în compartiment. Când zbori cu văduvii de la o săptămână la alta, acest efect calmant pare să asigure o formă mai bună pentru cursa următoare. Acești văduvi se odihnesc mult mai ușor decât cei neîmbăiați în acest mod, accelerând procesul de recuperare cu până la două zile.
A treia utilizare a unei băi este pre-îmbăierea văduvilor înainte de concurs. Această metodă este deosebit de bună pentru cursele de distanță lungă și este ceva considerat a fi foarte eficient. Pauza dintre concursuri ar trebui să fie de cel puțin două săptămâni. Cu aproximativ două-trei ore înainte de a-i prinde pentru îmbarcare, în mod normal în jurul orei prânzului, când vremea este mai caldă, oferiți păsărilor o baie rece. Trebuie să vă asigurați că apa de la robinet este la aproximativ 20 ° C, nu faceți o baie caldă, deoarece acest lucru va calma păsările prea mult.